Nu este deloc greu de facut ,doar ca trebuie ceva timp.
Se incepe prepararea cu o zi inainte.
Dar sa nu mai tot palavragesc, deoarece timpul costa bani,aici reteta;
INGREDIENTE:
Inainte cu 8-24 de ore se pregateste maiaua din;
- 250 g faina
- 300 ml apa
- 5 g drojdie proaspata(eu am pus 3 g uscata)
Acestea se amesteca bine impreuna si se lasa acoperita cu o folie/punga de nailon, la temperatura camerei intr-e 8 si 24 de ore.
Eu am lasat de seara pina a doua zi.
Dupa acest timp de fermentare acest aluat se amesteca cu urmatoarele,
INGREDIENTE:
- 750 g faina alba de griu
- 10 g drojdie proaspata(eu am pus 5 g uscata)
- 18 g sare
- 300 ml apa
MOD PREPARSARE:
Deci maiaua si restul ingredientelor se framinta bine, ori metoda clasica cu mina, ori cu maixerul ori in MP.
Dupa o framintare sanatoasa, se unge un recipient cu putin ulei si se aseaza aluatul la dospit inca 2 ore.Daca este racoare in casa si 3 ore.
Pina ce volumul s-a dublat.
Dupa dospire se pune pe masa de lucru infainata si se formeaza piinisoare(eu am facut ceva piinisoare si o franzela) sau ceea ce se doreste, care se aseaza pe tava/-ile infainate sau captusite cu hirtie de copt.Astfel pregatit aluatul,se presara cu faina ,se acopera si se las la dospit ca. 1 ora.daca este racoare in casa ceva mai mult,pina se observa ca volumul a crescut bine,aproape dublu.
(Eu nu am mai avut rabdare,deoarece soseau pici mei de la scoala si imi trebuia piine.)
Cuptorul se incnge la 250°C si in cuptor se aseaza un recipient cu apa.
(Eu dupa ce am introdus piinea in cuptor,am aruncat jos in cuptor ca 15-20 ml apa.)
Piinicile/piinea se presara cu faina si daca se doreste se cresteaza cu un cutit bine ascutit, dungi deasupra piinicilor/piini.Se introduce la copt,pinicile pentru ca 20-25 min,piinea ceva mai mult , 35 min.Pina ce deasupra devin aurii.
Eventual daca se dorste,inainte cu 10 minute de coacere,se pot unge cu albus de pua amestecat cu apa(1 parte albus la 3 parti apa).
4 comentarii:
Vai ce pofta mi-ai facut !!!
Precis am sa o incerc si eu !!!
Te pupa Sidy si iti doresc o duminica placuta, alaturi de familia ta !
Hallo Sidy!Sa stii ca e faina reteta1
Cel putin mie mi-a placut si mai ales aluatul este perfect,nu atrebuit sa cpmplectez de data acesta nimic.
Spar sa fii si tu la fel de incintata ca moine,de acesta reteta.
O dumineca placuta si mult elan,pentru startul in o noua saptamina!
Cu prietenie,
Laura S.
sigur le voi incerca saptamana asta caci merg si pentru pachetul sotului.
o duminica placuta!
Mihaela,nu-mi ramine decit sa-ti spun "SPOR SI REUSITA"!
Eu astazi le fac pt. a doua oara,ca deja s-au dus.Proaspete sint foarte faine.
Eu fac si piinisoare si chifle,deoarece a doua zi ,chiflele nu mai sint crocante si nu mai plac,in schimb franzela este a doua zi mult mai indicata mai ales la pachet.
Va pup dulce si o saptamin plina de succese!
Cu prietenie
laura S.
Trimiteți un comentariu