Cu dragoste și credință in Isus Cristos

Print Friendly and PDF

15 mai 2017

PRAJITURA NUTELLA


Desi se gasesc multe retete in web. eu o am de la D-na care mi-a mai sugerat si alte retete si  care s-au dovedit foarte reusite si gustoase, de ex. aceasta;
si careia doresc sa-i multumesc foarte mult;

INGREDIENTE BLAT:
- 8 oua
- 1 priza sare
- 300g zahar
- 170g ulei
- 150g lapte
- 250g faina
- 65g cacao patiserie
- 15g praf copt
~~~~~~~~~~~~~~
- 250g lapte
- 3ls Nutella
~~~~~~~~~~~~~~
- 1/2 borcan marmelada de pref. caise incalzita
- 150g ciocolata la preferinta
- 75g unt
MOD PREPARARE:
Ouale se pun intr-un recipient si se mixeaza cu sarea pina devine o masa omogena.In continuare se  adaoga zaharul pus in ploaie. Totul se mixeaza pina cind masa devine de o culoare alburie si foarte spumoasa.Mixarea dúreaza ca. 15-20 min.In acesta masa se mixeaza in continuare uleiul pus treptat precum la maioneza, laptele si faina in prealabil amestecata si cernuta cu cacaoa si praful de copt dar Se amesteca cu o paleta de sus in jos in asa fel incit masa de aluat sa ramina foarte aerata.
Aluatul astfel preparata se toarna intr-o tava tapetata cu hirtie de copt si se coace la 180°C. ca 35-40 min.
*Proba cu scobitoarea!
Dupa coacere se lasa in tava sa se raceasca cel putin 10 min. dupa care se rastoarna pe un gratar de bucatarie, se indeparteaza hirtia de copt si se lasa sa se racesc complet.eventual pina a doua zii.
Dupa racire se taie pe orizontal pe jumatate si se obtin doua blaturi.Blatul cu partea perfect neteta, se foloseste la suprafata.
Aceste blaturi se insiropeza cu cele 250g lapte fierbinte si amestecat in el cele 3 ls Nutella.
INGREDIENTE CREMA:
 NUTTELA :
- 150g Nutella
- 1ls rasa cacao patiserie
- 300g smintina pt. frisca
- 2pac.   praf pt. FRISCA FIX
MOD PREPARARE:
Nuttela se pune intr-un recipient cu apa fierbinte sa se inmoaie.
Frisca se bate spuma impreuna ca praful pt. FRISCA FIX si se pune la frigider.
Nuttela intr-e timp fluida se mixeaza cu cacaoa si 2-3 ls de frisca.
*ATENTIE-Nutella NU trebuie sa fie fierbinte/foarte calda!!!
Nutella astfel pregatita se ameteca cu masa de frisca cu ajutorul unei palete in asa fel incit crema sa ramina aerata.
Crema e pune la rece/frigider pina se pregateste a doua parte de cema care este doar din frisca.
FRISCA:
- 300g smintina lichida pt. frisca
- 1 pac. praf  FRISCA FIX
- ceva vanilie
MOD PREPARARE:
Smintina  se mixeaza impreuna cu praful de FRISCA FIX si in final vanilia(zahar vaniliat/vanilie uscata si macinata/maduva de vanilie, ce se doreste…).
Aceasta se pune la fel la frigider pina ce crema cu Nuttela se intinde pe blatul prajiturii de la baza.
Peste crema cu Nutella se intinde frisca  si  se acopera cu al doilea blat, cu suprafata perfect neteta deasupra.
(eu am procedat invers, aici iarasi am gresit, dar nu a fost nici o problema)
Suprafata blatului cu ajutorul unei pensule, se unge cu marmelada incalzita.
Ciocolata si untul se pun intr-o punga de nailon careia i-se face un nod si e pune la topit int-o cana cu apa fierbinte.Dupa aceste doua ingrediente s-au topit se malaxeaza in mina pina cind cele doua ingrediente sint bine omogenizate, eventual se mai pune la incalzit in asa fel incit glazura sa fie foarte lichida.
Pungutei i-se taie un coltisor si se traseaza linii de glazura deasupra prajiturii in asa fel incit blatu sa fie in totalitate acoperit.In final cu o plateta sau un cutit lung se niveleaza glazura si totul se pune la rece pt. citeva ore.
Inaite de taiere cu un cutit fierbinte se marcheaza dungile de taiere a buc. de  prajitura in glazura de ciocolata.
Pentru cine incearca doresc, spor la preparare si savoare deplina!!!

10 mai 2017

CHEC TIGRU DIN ALBUSURI DE OU


Acesta reteta si mai ales “ideea”o am de la suroara mea draga Sidy si care la rindul ei o are de la alta D-na priceputa la bucatarie si uite asa lantul migrarii retetei merge mai departe…De aceea in acest loc doresc, prietenei/surioarei mele dragi Sidy si celorlalte bucatarese sa-mi manifestez multumirea pentru reteta si foto!!!!
Reteta este putin deviata de la originalul scris de surioara mea Sidy aici; CHEC TIGRAT, deoarece eu am avut mult mai mult albus si cum in trecut am mai preparat un chec din albusuri  CHEC DIN ALBUS DE OU by Laura S., retetele le-am combinat/adaptat putin 😀
INGREDIENTE:
- 250g albus de ou
- 250 g zahar
- 150 g faina
- 10g praf copt
- 125g ulei
- 1 lingurita turmenic sau putin sofran
- 20g cacao patiserie (eu am ras si ceva ciocolata ca.20g)
+ 1 lingura cacao
- 2 esente la alegere
(eu am folosit coaja a 2 lamii si 4ls rom)
MOD PREPARARE:

Faina se amesteca cu praful de copt si se cerne.
Albusul de ou se bate spuma cu o priza de sare si cind spuma este destul de tare se adaoga zaharul in ploaie si se mixeaza pina cind spuma NU mai curge.In continuare se mixeaza uleiul pus treptat precum la maioneza.
In final se adaoga faina cernuta impreuna cu praful de copt si se amesteca cu o paleta de sus in jos in asa fel incit masa de aluat sa ramina aerata.
Cuptorul se incinge la 180°C.
Aceasta masa se imparte in 3 parti egale.
Una se lasa alba si se amesteca cu rom.
In a doua se amesteca Turmeric/Safran si coaja de la 2 lamii.
In a treia parte se amesteca cacaoa de patiserie si eventual ceva ciocolata rasa.
O forma de chec sau o forma la alegere se unge cu unt/ulei si se tapeteaza cu faina de pref. grisata si cu o lingura sau cu ajutorul a trei pungi de nailon sau cornete de dresat se traseaza dungi de aluat, alternativ o culoare dupa alta, in asa fel incit la taiere culorile sa apara precum un mozaic si dupa fiecare dunga trasata se presara deasupra cu o sita mica, cacao.Acest procedeu se reaia pina cind aluatul a ajuns in forma de coacere in totalitate.
* Cacaoa presara intr-e culorile de aluat are rolul de a impiedica amestecul de culori in timpul coacerii.
* Este bine de stiut ca, liniile de aluat sa se dreseze cit mai groase,(eu le-am dresat pre subtiri) pentru ca Checul sa primeasca o infatisare optica cit mai clara….(vezi diferenta intr-e checul meu si cel a-l surioarei mele Sydi)…
Checul astfel pregatit se introduce in cuptorul deja incins, pentru ca. 35-40 min.
* De indicat, proba cu scobitoarea, deoarece nu toate cuptoarele coc la fel.
Dupa copt, checul se lasa la racit ca. 10 moin in tava, dupa care se scoate pe un gratar de bucatarie.
Se pudreaza cu zahar, sau se glaseaza cu gazuri la dorinta.
Pentru cine doreste sa puna in practica doresc;
Spor la preparat si savoare deplina!

27 apr. 2017

Prajitura Somloi a la Laura S.

PRAJITURA SOMLOI a la Laura S.

De ce a la Laura S.?
Pentru ca, am ajustat-o dupa dorinta personala!
INGREDIENTE - CREMA DE VANILIE:
- 1 l lapte
- 120g praf budinca vanilie
- 225g zahar
- esenta rom
- 4 oua
- 100g unt
- 2 plicuri zahar vaniliat sau esenta sau si mai bun este maduva de la un baton de vanilie
MOD PREPARARE:
Laptele se mixeaza cu toate ingredientele in afara de unt si s epun la fiert amestecind mereu sa nu se prinda de find pina ce totul devine precum o crema.Se trage de pe foc, se acopera direct deasupra budincii cu o folie de nailon alimentara si se lasa sa se racesca.Cind este doar calduta se mixeata cu untul care are temp.camerei si se lasa totul la rece, pina ce se asambleaza blaturile.
Eventual in acest moment se pot amesteca in crema nuci macinate si eventual macinate NU prea marunt si la dorinta in prealabil prajita.
INGREDIENTE – BLATURI:
INGREDIENTE BLAT –I-:
- 3 oua
- 100g zahar
- 1 priza sare
- 3ls apa fierbinte
- 100g faina
- 1/2 lc. praf copt
- 1 pac. zahar vaniliat
INGREDIENTE BLAT-II-:
- 3 oua
- 100g zahar
- 1 priza sare
- 3ls apa fierbinte
- 75g faina
- 100g nuca macinata
- 1/2 lc praf copt
INGREDIENTE BLAT –III-:
- 3 oua
- 100g zahar
- 1 priza sare
- 75g faina
- 25g cacao pentru patiserie
- 1/2 lc praf copt
~~~~~~~~~~~~~
- 300ml sirop de zahar ars amestecat cu rom
- glasura de ciocolata
(reteta este luata de aici:TORT SACHER)
MOD PREPARARE:
Toate 3 blaturile se prepara si coace fiecare in parte dupa descrierea de mai jos;
Zaharul se mixeaza cu cele 3 oua si apa fierbinte pina cind totul a devenit o spuma cu un volum vizibil crescut.
Restul de ingrediente  uscate se cintaresc si se amesteca impreuna dupa care se cern pe ste masa de spuma, iar cu o paleta se amesteca in masa de spuma din oua si zahar.
Totul se toarna in tava de copt captusita cu hirtie de copt si se coace la 180°C ca 12-15 min.Depinde de cum coace cuptorul.
Blaturile coapte se lasa la racit, dupa care se  insiropeaza fiecare si se asambleaza cu crema….

REMARCI:
  • Peste crema dintr-e blaturi sau chiar mai bine in crema se pot adaouga nuci macinate  NU prea marunt/taiate si eventual putin prajita.
  • Eu am presarat doar peste crema ceva nuca macinata, dar a fost prea putina.(Dupa fapta se realizeaza ca se putea si mai bine😁)
  • Zaharul pentru siropul de zahar ars NU se arde de culoare inchisa ci “numai” atit cit sa prinda culoare.
  • Daca se doreste sos de ciocolata si la servire, glasurei ramase de la glasare se poate adouga ceva lapte si rom si voila, sosul este perfect…👍
 

INDEX POSTARI

ALUATURI UNIVERSALE (8) ALUATURI UNIVERSALE-reloaded (1) ANUL NOU (1) APERITIVE (33) Apfelkuchen mit Apfelmus (1) AROME DULCI (2) Banner to Go (1) BAUTURI ALCOOLICE (7) BCATARIA FRANCEZA (1) brinza de vaci (1) BUCARARIA CEHA (1) BUCATARIA AMERICANA (1) BUCATARIA ASIATICA (2) BUCATARIA AUSTRIACA (46) BUCATARIA GERMANA (2) BUCATARIA ITALIANA (1) BUCATARIA POLONEZA (1) BUCATARIA ROMANEASCA (12) BUCATARIA TURCEASCA (1) BUCATARIA UNGUREASCA (5) BUCĂTĂRIA AUSTRIACA (1) BUDINCA DE OREZ CU BRINZA DE VACI SI MERE (1) BUDINCA DE OREZ CU VANILIE (1) Budincă (1) Budincă cu orez (1) BUDUNCA DE GRIES SI VANILIE (1) Chili con Carne (1) CHISELITA DIN ZMEURA SI VISINE (1) CONCURSURI (1) Cornulete (1) Cornuri (2) Cornuri pufoase preparate cu metoda Tangzhong (1) COZONAC CU MAC (1) CULINARIO ITALIANO (12) CULINARIO ITALIANO-reload (1) DECORATIUN~PATISERIE (1) DULCIURI (235) DULCIURI-reload (9) FURSECURI / PLÄTZCHEN (28) FURSECURI/BISCUITI (19) Galuste din Gries pentru supe (1) GARNITURI (18) GEMURI SI MARMELADE (4) GOGOSI PUFOSI DIN ALUAT CU BRINZA DE VACI (1) HALLOWEEN (4) HOBBY (4) IDEI DE TOT FELUL - la bucatarie (4) IDEI PENTRU~SUPE (4) INGHETATE/SORBET (2) KITCHEN HELP & IDEAS (1) LANGOSI/GOGOSI/PLACINTE (1) LANGOSI/GOGOSI/PLACINTE... (5) LANGOSI/GOGOSI/PLACINTE/GALUSTE (4) LICHIOR DIN CAISE (1) mere (1) MUFFINS ~ CO. (5) PATEU DIN TON cu sau FARA GELATINA (1) PATISERIE (8) PIINE TARANEASCA DIN NÖ (1) Piure de mere conservat (1) PLACINTA CU MERE (1) PLACINTA CU MERE A BUNICII (1) PLACINTA CU PIURE DE MERE (1) PLACINTA FRAGEDA CU MERE (1) PRAJITURA CARDINAL (1) PRAJITURA CU BRINZA DE VACI cu sau fara marmelada (1) Prajitura cu mere (4) PRAJITURA CU MERE ~IV~ (1) Prajitura cu nuca (1) Prajitura Somloi a la Laura S. (1) PRAJITURI (44) PREPARATE ~ FOIETAJ (6) PREPARATE CU CARNE DE PASARE (25) PREPARATE CU CARNE DE PORC (21) PREPARATE CU CARNE DE VITA (10) PREPARATE CU CARNE DE VITA-reloaded (1) PREPARATE CU CARNE TOCATA (11) PREPARATE CU PASTE FAINOASE (19) PREPARATE cu/din FRUCTE (15) PREPARATE cu/din FRUCTE Piure de mere la borcan (1) PREPARATE cu/din FRUCTE-reloaded (5) PREPARATE cu/din LEGUME (69) PREPARATE cu/din PESTE (20) PREPARATE DIN CARNE DE VINAT (1) PREPARATE IN MASINA DE PIINE (22) PREPARATE PANIFICATIE (100) PREPARATE PATISERIE (2) PREPARATE PE BAZA DE BRINZA (17) Retete (1) Retete ©opyright by Laura S. (26) RETETE A LA LAURA (1) SALATE (10) SIROPURI /BAUTURI NEalcoolice (5) SOSURI / DIPPURI (4) SUPE SI CIORBE (31) tang zhong PIINE (1) TARTA (- E)/PRAJITURA CU FRUCTE SI CREMA DE VANILIE (1) Tort “SACHER” (1) TORTURI (7) una~alta (3) water roux (1)

Persoane interesate